Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2008 01:16 - Блогът: особености на комуникацията
Автор: alexandramilcheva Категория: Други   
Прочетен: 2048 Коментари: 1 Гласове:
0



 “Векът на масовите комуникации и новите технологии”, “ерата на Интернет” – често срещани определения за времето, в което живеем. И дори да не искаме да го признаем, Интернет е едно от нещата, които може да е най- точна характеристика за него, поради простата причина че присъства във всички сфери от ежедневието ни. Интернет пространството е достатъчно необятно, за да ни изненадва постоянно с новости.

            

Говорейки за себе си, не мога да твърдя, че съм добре запозната с всичко, което Интернет ни предлага. До скоро го използвах по- скоро за това, което ми е нужно, а не за това, което би могло да ми е полезно. Благодарение на един университетски проект обаче ми се наложи да се сблъскам с нещо доста любопитно- блогът.

           

Блогът е форма на комуникация, позволяващ не просто до нас да достигат нечии интереси и впечатления, но и ние самите да споделим лична информация пред широката аудитория. В своя собствен блог, всеки може да предостави също снимки, аудио и видео файлове. Всичко това, само по себе си, е изключителна възможност не само да споделяме информация и да представяме личното си мнение по дадени въпроси, но и да получаваме разнородни коментари и мнения от най- различни хора. Коментарите, разбира се, могат да бъдат ограничавани от собственикът на блога, когато са с неправдоподобно съдържание.  

С течение на времето функциите на блога се разширяват. Широката трибуна и свобода на мненията, които блогът предлага се използват максимално. Така блогът може да бъде и вид личен вестник, който, позволявайки всестранна критика, прави представянето на информация далеч по- достъпно за широката аудитория. Освен това, става възможно и споделянето на най- различни становища по даден въпрос, което е далеч по- полезно от възприемането на едностранчивите статии в официалните прес-институции.

 

Нещо повече, блогът позволява коментарите и статиите да се съхраняват толкова дълго, колкото собственикът сметне за нужно. По този начин той може да бъде своеобразен архив, предоставящ полезен и любопитен спектър от мнения по въпросите, които човек смята за важни. Наложилата се напоследък тенденция в организирането на блогове по тематика пък, прави тези “архиви” по- лесно достъпни за по- голям брой заинтересовани в дадена сфера. Само по себе си, това значи и по лесна комуникация между хората, които са компетентни или чисто любителски заинтригувани от даден въпрос.

 

Мнозина определят собствените си блогове като личен дневник, други предпочитат да ги определят като on-line вестник. Така или иначе подръжката на блог има своите очевидни предимства пред тази на отделен сайт. Блогът е далеч по- лесен метод за обмяна на информация и мнения. Освен това той предлага и многобройни методи за чисто визуално разнообразяване.

 

Аудиторията ангажирана с четенето и съставявнето на блоговете се отличава с доста високо ниво на интелигентност и информираност. Това прави информацията в по- голямата си степен достоверна, а блогът – един от най- ефективните съвременни методи за комуникация.



Тагове:   особености,


Гласувай:
0



Следващ постинг

1. apollon - вярно е :§§§§§
28.01.2008 01:23
вярно е :§§§§§
цитирай
Търсене

Архив